A Reverde egyik legfontosabb alapeleme a bio búzafű (egészen pontosan a friss búzafűlé esszenciális kivonata), mely ellenőrzött ökológiai termesztésből származik. Azért választottuk kapszulánk alappilléréül, mert hatóanyagai révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolja, a káros anyagokat lebontja a szervezetünkből. Ugyanakkor a búzafű nem gyógyszer. Semmilyen egészségre káros mellékhatása nincs! Mindenkire egy kicsit másképp hat.
Frissítőként és fiatalítóként egyaránt használható, mivel nagy mennyiségben tartalmaz természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és enzimeket. Szervezetünk könnyen fel tudja dolgozni, mert emésztése kevés energiát igényel, így a gyenge emésztésűek is jótékonyan fogyaszthatják. Magas klorofill tartalma miatt dúsítja a vérünket oxigénnel, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében is komoly szerepe van. Egyszerre méregtelenít és – a táplálkozási hiányosságok pótlásával – növeli az energiaszintünket.
Victoria Boutenko, a nyers étrend világhírű úttörője is úgy fogalmaz, hogy “a klorofill úgy vigyáz a testünkre, ahogy egy gondoskodó és szerető anya teszi. Valamennyi szervünket pucolja, gyógyítja”. Újabb kutatások szerint a klorofill, megvédhet a ráktól is, de rendszeres fogyasztása kiváló erősítő a szervezetünk számára.
A klorofillt a növények “vérének” is hívják (zöld vér), mert molekulaszerkezete nagyon hasonlít a vér hemoglobinjához. A vérben lévő hemoglobinmolekulában található hem rész hasonlít a klorofillmolekulához. A vérben lévő hemoglobin oxigénből, szénből, nitrogénből épül fel, amelyek egy vas atomot fognak közre. De fontos különbség például, hogy a hem vas(II)-iont, míg a klorofill magnéziumiont tartalmaz.
Nagyon leegyszerüsítve: a klorofill telis tele van oxigénnel, mely kedvez a jó (aerob) baktériumok szaporodásának. Ha nincs elegendő oxigén jelen a sejtjeinkben, akkor a “rossz” baktériumoké a főszerep, ezek veszik át az irányítást (egy kis horror sejtszinten), ez pedig rákos sejtek megjelenéséhez vezethet.
Most nézzük meg a fenti állítást tudományosabb megközelítésből:
Otto Heinrich Warburg (1883-1970) Nobel-díjas biokémikus orvos, 1924-ben bebizonyította, hogy a rákos sejtek oxigéndús környezetben elpusztulnak. Feltevését a következőkre alapozta: ő a rákos sejtek megfigyelése során szokatlanul magas laktáz-értéket tapasztalt, holott a tejsavak jellegzetesen erjedési termékek. Warburg ezekből a megfigyelésekből fejlesztette ki 1924-ben a rák kifejlődésének egyik elméletét. Ez azt mondja ki, hogy a rákos sejtek a szükséges energiájukat inkább a szőlőcukor anaerob erjedéséből (tejsavas erjedés) nyerik, és ezáltal az oxigén nem feltétlenül szükséges a rák növekedéséhez. A rákos sejtben a mitokondrium működésének zavara a rák kialakulásának fő oka. A rákos sejtek főként erjesztik a szőlőcukrot annak elégetése helyett.
A lehetséges növekedéshez a tumorsejtnek energiára van szüksége. A növekedés gyorsasága e sejt anyagcseréjétől függ, valamint a kedvező környezettől. Az állati sejt az energiáját a mitokondriumban egyrészt a szőlőcukor oxidatív lebontásából, másrészt tejsavas erjesztésből is nyeri, amikor a szőlőcukrot oxigén hiányában erjeszti.
A két energianyerési folyamat hasonlít egymásra a szőlőcukor lebontásában,az erjesztésénél a lebontás itt befejeződik, a glükolízis során keletkező termékek tejsavvá alakulnak. A sejtlélegzés során viszont a cukorszerkezetet tovább bontjuk. Csak ennél a maradéktalan lebontásnál van szükség oxigénre. Ezt a folyamatot lélegzési láncnak hívjuk, és az energianyerésért felelős mitokondriumban történik. Egészséges sejtek csak oxigénhiánykor állnak át az erjesztésre.
Itt jut szerephez a klorofill, mivel segítségével hatalmas mennyiségű oxigént tudunk a sejtjeinkbe juttatni! A klorofill zöld színe nem más, mint a növények leveleiben található fotoszintetikus pigment. Az emberi vér pigment képződése ugyanolyan módon zajlik, mint a levélzöld képződése a növényeknél. Sejtjeink a klorofill tartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti az oxigént szállító hemoglobin képződését.
10 Érv a klorofill mellett az egészségedért!
Szedése ajánlott mindazoknak, akik krónikus kimerültségben szenvednek, fáradtnak, csenevésznek érzik magukat. Akik nem akarják elfogadni, hogy életmódjuk, táplálkozási szokásaik révén kellemetlen testszaggal, rossz közérzettel éljenek:
1. Segíti a vér oxigénellátását.
2. Segíti a máj tisztulását.
3. Erőteljes, természetes méregtelenítő.
4. Antibakteriális hatással bír.
5. Gyorsítja a sebek, sérülések gyógyulását, regenerálódását.
6. Segít a vérszegénységben szenvedőknek.
7. Tisztítja és szagtalanítja a beleket.
8. Erősíti az immunrendszer működését.
9. Radioaktív sugárszennyezés esetén is segíthet a fogyasztása.
10. A klorofill tartalmú étrend-kiegészítők alkalmazása hasznos lehet a következő gyulladások kezelésében is: középfül fertőzései és gyulladása, a cukorbetegségből adódó láb-szárfekély, különböző fertőző, gyulladásos bőrbetegségek (impetigo), hüvelygyulladás (vaginitis) és a méhnyak fertőzései esetén.
A klorofill bevitele
A búzafű majd 70 százaléka klorofill, földünk egyik legjobb klorofill forrása, de jelentős mennyiségben megtalálható az olyan zöldségekben is, mint például a spenót, a petrezselyem, vagy az alga is.
Érdemes fontolóra venned tehát a zöld növényi levelek, búzafű és más klorofill források magasabb arányú beiktatását étrendedbe! Hidd el, nagyon megéri!